top of page

Energie-arm wonen kan morgen beginnen

Tijdschrift Milieu (vakblad VVM) december 2019

‘Alleen al met energiedisplays kunnen huishoudens op korte termijn 1 miljoen ton CO2 besparen, de helft van het extra kabinetsdoel. Het display helpt hen vooral om ongemerkte energieverspilling tegen te gaan. Dit betekent dat de meeste maatregelen geen geld kosten.’

 

Auteur Ernestine Elkenbracht vertelt in het artikel: “…eind 2016 signaleerde het Plan Bureau voor de Leefomgeving (PBL) een tegenvaller: huishoudens met een slimme meter bespaarden gemiddeld minder dan 1% energie in plaats van de verwachte 3,5%. Oorzaak was de beperkte wijze van terugkoppeling van het verbruik. Het Nederlandse beleid verplicht energieleveranciers alleen tot het geven van indirecte feedback door middel van het sturen van een verbruiksoverzicht. Inmiddels is de frequentie verhoogd naar elke maand en wordt het verbruik vaker vergeleken met ‘de gemiddelde buur’. Uit de PBL-studie, maar ook uit verschillende buitenlandse onderzoeken, blijkt dat directe, permanente, duidelijke, aansprekende en interactieve terugkoppeling naar de consument het meeste effect heeft op energiebesparing.

 

Lees in de rest van het artikel meer over de manier waarop huishoudens op een relatief gemakkelijke manier gemiddeld 6-7% kunnen besparen op hun energieverbruik.

bottom of page