top of page

Noodzaak energieverbruiksmanagers steeds duidelijker - februari 2019

De stijgende energieprijzen domineren het nieuws! Quintens is al jaren bezig bewoners grip te laten krijgen op hun energierekening. Een hulpmiddel hierbij kan een energiedisplay zijn, dat inzicht geeft en prikkelt om je gedrag aan te passen en energie te besparen. Het is leuk om te zien dat er nu ook een landelijke campagne voor energieverbruiksmanagers is gestart, die mensen aanspoort een energieverbruiksmanager als verlengstuk op de slimme meter aan te schaffen.

 

Op 7 februari 2019 kregen de Tweede Kamerleden Matthijs Sienot (D66) en Agnes Mulder (CDA) symbolisch een energieverbruiksmanager overhandigd door Medy van der Laan, voorzitter van Energie-Nederland. Dit deed ze namens de energiebedrijven en brancheorganisaties, die samen met het Rijk in 2017 een convenant sloten om gezamenlijk 10 PetaJoule aan energiebesparing te stimuleren bij consumenten.

 

Als onderdeel van de uitwerking van dit convenant is een online campagne gestart, in samenwerking met Milieu Centraal, om meer bekendheid te geven aan energieverbruiksmanagers. Deze tools vertalen de data van de slimme meter, waardoor er meer inzicht in het energieverbruik komt voor de bewoner zelf. Daarmee ziet iemand snel waar energie onnodig weglekt en waar er direct bespaard kan worden.

 

Sinds 2013 is Quintens al vol enthousiasme bezig om samen met een breed scala van stakeholders (o.a. RvO, PBL, gemeenten, corporaties, energieloketten) aan de weg te timmeren om bewoners een stuur te geven om grip te krijgen op hun energieverbruik. Bij het grootste deel van de bevolking blijkt dat de bereidheid of het vermogen om zelf een energiegebruiksmanager aan te schaffen bijzonder laag is. Ondanks het feit dat een gemiddeld huishouden de aanschafprijs binnen een jaar door de besparing terug kan verdienen, zullen alleen early adapters en bijzonder geïnteresseerden dit doen. Voor het gros van de bevolking zal een prachtige online campagne naar verwachting weinig effect hebben… Veel bewoners zullen hulp nodig hebben van een organisatie die drempels kan wegnemen of een duwtje in de rug kan geven (bijvoorbeeld een gemeente, woningcorporatie of lokale bewonerscorporatie).

 

Wil jouw organisatie ook graag een pilot of project doen met bewoners en energieverbruiksmanagers? We helpen je graag, want we willen voorkomen dat het wiel steeds opnieuw moet worden uitgevonden.

 

Lees meer publicaties, nieuws, ervaringen en onderbouwingen op www.energieengedrag.nl

bottom of page